Cultanic chitosan wordt vanwege zijn antibacteriŽle en antifungicide eigenschappen met succes gebruikt bij de bescherming van planten, als groeibevorderaar, als versterker van de productie van secundaire metabolieten en als bodemverbeteraar. De toepassing kan op vele verschillende manieren. Onder andere door de zaden te behandelen, door chitosan in de grond te brengen of door middel van bladbespuiting.

Nog altijd wordt er bij problemen in de tuin- of akkerbouw veelal gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Echter vragen de giftige effecten van deze middelen op het milieu en de mens om nieuwe, veilige middelen voor de bestrijding van ziekten en plagen.
Plant-weerstand activators zijn producten die door middel van fysiologische en morfologische reacties in de plant zorgen voor een verhoogde natuurlijke weerstand tegen invloeden van buitenaf. Door gebruik van deze activators kunnen de chemische gewasbeschermingsmiddelen veelal aanzienlijk verminderd en soms zelfs volledig achterwege gelaten worden. Cultanic chitosan is een natuurlijke weerstand activator voor planten dat afkomstig is uit de deacetylatie van chitine en de natuurlijke weerstand van planten tegen pathogenen stimuleert.

Cultanic chitosan wordt geproduceerd uit de meest zuivere grondstoffen. Het is vrij van allergenen, virussen en andere verontreinigingen. Door de unieke combinatie van hoogwaardige grondstoffen uit ongerepte wateren en een unieke verwerkingstechnologie zijn wij in staat de zuiverste en meest effectieve chitosan op de markt te produceren.

Enkele toepassingen van Cultanic chitosan in de land- en tuinbouw

Plantengroeipromotor
Chitosan is een zeer effectief middel voor een sterkere groei en hogere opbrengst van gewassen zoals aardappel, kool, rijst, tomaat, etc. Chitosan heeft een gunstig effect op de groeisnelheid van de wortels, de scheuten en uitlopers en de bloei.
 
Zaad-coating
Een belangrijk effect van chitine en chitosan op planten is de stimulatie van zaadkieming. Een chitosan coating verandert de permeabiliteit (doorlaatbaarheid) van het zaadplasmamembraan, waardoor niet alleen de concentraties van suikers en natuurlijke aminozuren nodig voor de bouw van eiwitten (proline) toenemen, maar ook de activiteit van enzymen. De kiemkracht van de zaden neemt hierdoor aanzienlijk toe, planten kiemen sneller, beter en krachtiger.

Elicitor
Chitine en chitosan zijn zogenaamde elicitor-moleculen. Dit zijn moleculen die een aantal afweerreacties van planten stimuleren. Dit gebeurt doordat zij zich hechten aan speciale receptoreiwitten op plantcelmembranen. Hierdoor verbetert de natuurlijke aanmaak van metabolieten die schade verminderen en de weerstand tegen plagen, ziekten of omgevingsstress vergroten.

Natuurlijk nematicide
Chitosan in de bodem is bewezen effectief tegen nematoden. Het werkt door het stimuleren van het microbieel leven in de bodem die de groei en ontwikkeling van nematoden en hun eitjes tegen gaan.

Blad coating
Directe bespuiting van het blad met chitosan zorgt ervoor dat de huidmondjes van de plant zullen sluiten en vermindert op die manier de transpiratie. Chitosan werkt op die manier als een beschermende coating tegen uitdroging. Dit in tegenstelling tot de opname van chitosan door de wortels, wat er juist voor zorgt dat de ademhaling langer door gaat door een verhoogde CO2 vraag van de plant.

Meststof
Chitosan is rijk aan stikstof en voegt daardoor een kleine hoeveelheid stikstof aan de plant of de bodem toe.

Home
 
 
  Contact Producten en Informatie  
 


Cultanic B.V.
Wanraaij 47
6673 DM Andelst
+31 651 494 594
info@cultanic.com